Taj Mahal -Agra – India


671Taj Mahal a fost construit de catre imparatul mughal Shah Jahan in memoria sotiei Mumtaz Mahal. Taj Mahal este considerat a fi o bijuterie a artei musulmane in India si o capodopera admirata in intreaga lume.

Taj Mahal este considerat a fi cel mai fin exemplu al arhitecturii Mughale, un stil  ce confirma elemente islamice, persane, otomane si Indiene. Constructia a inceput in 1632 si a fost terminata in 1653, fiind implicati mii de muncitori si artisti. In 1631, Imparatul Shah Jahan a suferit groaznic cand sotia  lui Mumtaz Mahal a murit dand nastere la al 14-lea lor copil, o fetita Gouhara Begum. Mausoleul principal a fost terminat in 1648, dar lucrarile la cladirile adiacente u mai durat 5 ani. Desi cladirile Mughale anterioare erau  construite din calcar rosu, Shah Jahan a promovat constructia din marmura alba infrumusetata cu pietre pretioase sau semipretioase cu ornamente inserate in pereti. Maosoleul este piesa centrala a intregului complex numit Taj Mahal. Acesta este o cladire din marmura alba ce sta pe o structura patrata. Cladirea este simetrica si are un Iwan – o usa de intrare sub forma unui arc, incununata cu o cupola. Patru minarete se gasesc in lateralele cladirii .DSC_0343 Camera principala este locul unde se gasesc cele doua sarcofage false ale lui Mumtaz Mahal si Shah Jahan. Mormintele sunt situate la un nivel inferior. Domul de marmura inalt de 35 m este cea mai spectaculoasa  trasatura a cladirii. Forma aduce cu cea a unei cepe. In apropierea domului principal se gasesc alte 4 domuri mai mici cu forme asemanatoare numite chattris. Domul si cele 4 chattris au in varf spire care sunt ornate cu simboluri musulmane si hinduse. Spirele erau construite original din aur dar au fost inlocuite cu copii de bronz in sec 19. Spira include o semiluna ( motiv islamic ) aranjata cu varfuriile in sus. In felul acesta, cele 2 varfuri ale lunii si varful spirei creeaza impresia unui trident care este simbolul lui Shiva. Cele 4 minarete au fost gandite sa fie functionale, astfel incat imamul sa faca adhanul( chemarea la rugaciune ).

Elementele decorative exterioare sunt creeate aplicand vopsea, stucatura, insertii de piatra sau sculpturi. Aceste motive pot fi forme abstracte, caligrafie sau motive vegetale. In interiorul Taj Mahalului decoratiile pe pereti sunt construite din insertii de pietre pretioase. Gradina exterioara este impartita in 16 zone datorita aleilor ce se gasesc mai ridicate decat stratul de pamant. Exista si un luciu de apa creeat special pentru ca Taj Mahalul sa se reflecte. Bazinul cu apa se numeste Hawd al Kawthar in referinta cu „Lacul Abundentei” promis de profetul Mahomed.

2 răspunsuri la „Taj Mahal -Agra – India

  1. Pingback: 10 motive sa vizitezi Lisabona | Infoholidays·

  2. Pingback: India Nestematele Triunghiului de Aur si paradisul tropical din Goa | Infoholidays·

Scrie! Parerea ta conteaza! Iubim aprecierile iar critica este constructiva!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s