Pamukkale – Turcia


12Pamukkale este unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat din Turcia.

Pamukkale  este atat de cautat de catre turisti, incat este inclus in mare parte a circuitelor numite generic “ Turcia clasica” sau in excursii optionale de o zi cu plecare din Kusadasi, Bodrum, Marmaris, Fethiye chiar si din Antalya.

Pamukkale in traducere inseamna “Castelul de bumbac”, pamuk – bumbac si kale – cetate/fortareata.

Pamukkale este un intreg deal terasat, format datorita izvoarelor termale si calcaroase ce se gasesc in zona. In afara acestor terase si a peisajului incredibil, in zona se mai gasesc cateva puncte de atractie turistica importante, cum ar fi: Piscina Cleopatrei sau situl arheologic Hierapolis ( ce contine si celebra necropola Hierapolis). Putina lume stie, ca la numai cativa kilometri distanta, in zona satului Karahayit exista travertine similar cu cele din Pamukkale dar care au culoare rosiatica datorita hematitei ( minereului de fier) ce se gaseste in zona din abundenta. Un exemplu superb de terasa rosiatica se gaseste in curtea interioara a hotelului Pam din Karahayit, unde de altfel se poate servi si o masa de pranz copioasa, sub forma de bufet suedez. In centrul satului se gaseste si moscheea Karahayit Beyazit Cami asa ca vizita in Karahayit merit ape deplin.

Pamukkale este un platou intins, situat pe varful unui deal, care cuprinde zona travertinelor, necropola Hierapolis, Piscina Cleopatrei si fostul oras Hierapolis. Fiind atat de mare, Pamukkale are doua intrari. O prima intrare se face in zona de necropola iar alta in zona sit-ului arheologic Hierapolis, aproape de travertine si de Piscina Cleopatrei. Multi turisti prefera aceasta intrare, fiind mai apropiata de obiective dar si de Muzeul de arheologie Hierapolis, in care se gasesc cateva exponate extrem de interesante ( are taxa separata de vizitare, chiar daca ati luat bilet de intrare la Pamukkale si Hierapolis. Acelasi lucru se intampla si la Piscina Cleopatrei daca doriti sa faceti baie – taxa suplimentara)

Odata intrati la Pamukkale va veti indrepta cu siguranta ( ca toata lumea de altfel) spre travertine. Toata lumea intra cu picioarele in apa calduta si toti turistii fac poze interesante cu terasele albicioase sau cu panorama oferita asupra orasului Pamukkale. Atentie! Pentru a intra in zona teraselor va trebui obligatoriu sa va descaltati. De acolo va puteti indrepta spre Muzeul de Arheologie Hierapolis sau spre zona Piscinei  Cleopatrei unde puteti face baie, poze sau va puteti relaxa la micul restaurant savurand o inghetata, o bere rece sau poate servind masa de pranz.

Recomandam doua lucruri pe care sa nu le ratati daca ati ajuns la Pamukkale! Chiar daca par indepartate si toata lumea nu se inghesuie in acea zona, nu ratati Teatrul din cadrul sitului arheologic Hierapolis si mai ales nu ratati Necropola Hierapolis. Pentru Teatru va trebui sa urcati o mica panta dar efortul va va fi rasplatit prin frumusetea locului. Pentru Necropola trebuie sa mergeti pe jos au sa folositi masinutele electrice ce ofera scurte plimbari in Necropola. Puteti lua masinuta doar in sensul de  dus sau la intors si  sa explorati pietonal zona Necropolei Hierapolis. Este superb! Mormintele se gasesc suprateran iar detaliile bazoreliefurilor incastrate pe cavouri sau capace sunt incredibile.

Pentru pasionatii de sporturi extreme, in zona se poate face zbor cu parapanta datorita vanturilor prielnice pentru practicarea acestui sport extrem.

Despre Princess Island Istanbul click aici 

Despre Chamlika Istanbul click aici 

Despre Scuba Diving in Bodrum click aici

Despre Topkapi Istanbul click aici 

Scrie! Parerea ta conteaza! Iubim aprecierile iar critica este constructiva!