Salonic -Mic ghid turistic


1

   Cum ajung la Salonic?

Salonic este o metropola foarte accesibila fiind situata la mica distanta fata de Romania(aproximativ 680 km fata de Bucuresti).In Salonic se poate ajunge prin intermediul unei excursii organizate,cu avionul,cu autocarul sau cu masina personala. Cu masina personala se urmeaza traseul Bucuresti-Giurgiu-Sofia-Koulata/Promachonas-Salonic.Este un traseu arhicunoscut pentru impatimitii turismului individual in Grecia.
Pentru traseul cu masina va anexam linkul Google click aici .

 

Pentru oferte Salonic click PARALELA 45 COLENTINA

   Scurta descriere

Orasul Salonic este al 2-lea oras ca marime si importanta in Grecia avand o populatie de aproximativ 1,8 milioane de locuitori.Salonic este considerat a fi capitala Greciei de Nord, zona numita Macedonia. Conform legendei,in anul 315 iHr Casandru,regele Macedonie, fost general in armata lui Alexandru cel Mare, a infiintat un nou oras.Acesta l-a numit dupa numele sotiei sale Thessaloniki, fiica lui Filip al 2-lea al Macedoniei si sora vitrega a lui Alexandru cel Mare. Se pare ca Filip al 2-lea si-a numit fica Thessalonike in urma unei victorii impotriva thesalienilor (thesalieni-locuitori din zona Thesala, zona centrala a Greciei si nike-victorie). Romanii au legat VIA Egnatia,drumul istoric ce lega Rasaritul cu Apusul, de Salonic, iar in acel moment orasul a devenit foarte prosper. Multe personaje importante au trecut de-a lungul istoriei prin Salonic, Alexandru Macedon, Cleopatra, Cicero, Pompei, Suleyman Magnificul, Ataturk dar nici unul nu a avut asa mare influenta precum Apostolul Pavel, care a trecut prin Salonic in secolul 1. In ziua de astazi, orasul Salonic este o metropola importanta, un oras portuar, un centru comercial si un important punct de vizita pe harta turismului grecesc.

 

   Ce vizitam in Salonic?

Orasul Salonic este un important punct turistic pe harta Greciei.Anual milioane de turisti vin in Salonic pentru a vizita acest superb oras si “comorile” turistice ce pot fi descoperite aici.Localizarea orasului este superba,pozitionata de-a lungul golfului Thermaic,Piata Aristotelus fiind punctul central iar orasul deschizandu-se de o parte si de alta ca un evantai.Partea inferioara a orasului este traversata de bulevarde impunatoare in timp ce partea superioara se gaseste terasata pe dealurile invecinate.Salonic este un oras ce ofera turistilor o multime de atractii interesante incepand cu vechiile ziduri bizantine,Turnul Alb si terminand cu promenada lunga de 12 km.

Daca ajungeti in Salonic nu ratati :

Turnul Alb – pentru detalii referitoae la programul de vizita si costul biltelor de intrare click aici
Biserica Agia Sofia -pentru detalii referitoae la programul de vizita si costul biltelor de intrare click aici
Forumul Roman– pentru detalii referitoae la programul de vizita si costul biltelor de intrare click aici
Biserica sf Dumitru– pentru detalii referitoae la programul de vizita si costul biltelor de intrare click aici
Muzeul de Arheologie– pentru detalii referitoae la programul de vizita si costul biltelor de intrare click aici
Muzeul Culturii Bizantine– pentru detalii referitoae la programul de vizita si costul biltelor de intrare click aici

 

   Ce si unde mancam in Salonic?

Zona de Nord a Greciei este recunoscuta pentru felurile de mancare bazate pe carne, in special gratare si mancare gatita dar in Salonic,fiind un oras portuar evident ca pestele si fructele de mare sunt nelipsite. Peste tot in oras se gasesc taverne traditionale dar si restaurante cu meniuri international. Cea mai frecventata zona de catre turisti se gaseste in apropierea pietei Aristotelus,unde se gasesc zeci de restaurant. Uitandu-ne pe harta in parte dreapta a Pietei Aristotelus in spatele coloanelor din apropierea strazii Egnatia, acolo se gasesc foarte multe restaurante care au preturi rezonabile. Nu uitati sa adaugati la nota finala, kouverta care costa intre 50 centi -1 euro/persoana si reprezinta fata de masa de unica folosinta si cosul de paine!

In Salonic recomandam :

  • Gyros-este cea mai economica gustare, ce poate tine loc si de masa. Este carne de porc sau pui la rotisor, invelita in pita traditional greceasca cu cartofi, ceapa, rosii, tzatziki si condimente. Varianta in “pita” costa intre 2,3 euro -2,8 euro iar varianta “la farfurie” intre 5 euro -6.5 euro in functie de restaurant.
  • Kokoretsi-este un amestec de “organe” de oaie si miel invelite in prapur, puse la rotisor impreuna maruntaie si condimente. Se serveste “la farfurie” in combinatie cu cartofi, orez si diferite sosuri. Portia costa intre 5-7 euro in functie de restaurantul ales.
  • Brizola – fripura de porc cu os,pe gratar, tinuta in bait cu condiment, asezonata cu salata si garnitura de cartofi, orez sau legume. O alegere buna pentru conservatori. Preturi intre 8-10 euro in functie de restaurantul ales.
  • Bougotsa-este o placinta traditionala, servita traditional dimineata in combinatie cu sucuri proaspete de fructe, iaurt sau lapte. Bougatsa poate fi cu branza, carne sau “me crema”-crema de vanilie pudrata cu zahar si scortisoara. O alegere potrivita pentru un mic dejun copios.
  • Tsipura– Tsipura sau dorada este un peste cu carne alba la 300-400 gr pregatit pe gratar. Carnea dulce in combinatie cu tzatziki si un pahar de vin alb este alegerea perfecta pentru o cina interesanta. Portiile costa intre 10-12 euro ,in functie de restaurantul ales. 

   Unde facem Shopping in Salonic?

Salonic este recunoscut pentru magazinele cu brand-uri de renume si zonele comerciale specializate in magazine de haine si suveniruri. Zonele renumite pentru shopping sunt in jurul pietei Aristotelus si Turnul Alb, zona ce abunda in boutiqe-uri, magazine de suveniruri si librarii. Strazile recomandate pentru shopping sunt Tsimistei, Venizeloum, Agias Sofias, Ermon, Mitropoleas, Egnatia si M. Jossif. Aici se gasesc bijuterii, obiecte de arta popular si imbracaminte.

   Viata de noapte in Salonic?

Salonic este un oras recunoscut pentru viata de noapte activa. In oras exista mai multe zone recunoscute pentru cafenele, taverne, cluburi, discoteci si casinouri. Cafenele si baruri se gasesc in apropierea Pietei Aristotelus dar si in zona de promenada, aproape de mare. Programul acestor locatii este pana tarziu in noapte. Pentru a va distra dupa lasarea serii, locatiile cele mai frecventate se gasesc in port, Ladodika, Krini, Leofora, Nikis si piata Novorinou. Zona adiacenta aeroportului este o zona recunoscuta pentru cluburi, discoteci si cazinouri. Deasemenea exista un fel de “bar street” cu cateva zeci de cluburi pe strada.

   Idei de tururi pietonale in Salonic

In Salonic se pot realiza mai multe tururi pietonale.
1.Cel mai frecventat traseu ar fi urmatorul: Se pleaca de la Biserica Sf Dumitru (vizita app 20 min) si se coboara spre mare prin Forumul Roman. Prin Piata Aristotelus se face stanga pe Egantia Odos pana in apropierea Arcului lui Galerius si Rotondei (cca 30min vizita). De acolo se intra pe Bulevardul Eth Aminis. Se coboara pana in zona de promenada unde se vede Turnul Alb, urmatorul punct de vizita, ce poate fi vizitat si in interior (cca 45 min vizita-taxa intrare).
Pentru traseul pietonal click aici .
2.Un alt traseu interesant pleaca de la Biserica Sf Dumitru (cca 20 min vizita), se coboara prin Forumul Roman spre Piata Aristotelus. Din centrul Pietei Aristotelus se merge pe Mitropoleos (paralel cu marea, in directia Turnului Alb) pana la intersectia cu Agias Sofias. Pe Agias Sofias se „urca” pana la Biserica Sf. Sofia(vizita 20-30 minute). Din spatele Bisericii se urmeaza strada P.Mela care duce spre Turnul Alb. Odata ajunsi in zona de promenada se merge in partea stanga spre statuia lui Alexandru cel Mare si de acolo se poate face o mica croaziera spre zona portuara sau se poate continua spre Hotelul Makedonia Palace.
Pentru traseul pietonal click  aici

 

   Ponturi de calatorie!

In zona Turnului Alb exista o mica zona portuara de unde se pot face mici croaziere, extreme de placute de-a lungul zonei de promenada a orasului Salonic. Accesul pe vasele de croaziera este gratuit, singura conditie fiind o comanda minima. Tarifele bauturilor sunt accesibile (bere 4-6 euro, cocktail 6 euro) iar croaziera ce dureaza maxim 30 min si este extrem de relaxanta cu atmosfera placuta si peisaj interesant. Recomandam aceasta croaziera “by night”.

 

   Itinerarii turistice in Salonic

Recomandam o plimbare cu autobuzele locale specializate in tururi panoramice de tipul Hop on-Hop off. Sunt mai multe firme private cu itinerarii diferite ce organizeaza astfel de circuite la tarife rezonabile.

Pentru mai multe detalii click aici .

   Poate va intereseaza:

Zona de Nord a Greciei este o zona interesanta cu o istorie foarte bogata. Langa Salonic se gasesc mai multe locuri interesante ce merita descoperite .
1.Vergina –Monumentul lui Filip al 2-lea, tatal lui Alexandru Macedon se gaseste la 78 Km fata de Salonic si merita vizitat.
Pentru traseul cu masina va anexam linkul Google aici .
Pentru detalii referitoare la program si taxe de vizitare click aici .
2.Peninsula Halkidiki – se gaseste in imediata apropiere si este un loc fascinant prin prisma peisajului si al statiunilor turistice renumite. Noi recomandam vizita la Pestera Petralona, un loc interesant plin de istorie.
Pentru traseul cu masina va anexam linkul Google aici .
Pentru detalii referitoare la program si taxe de vizitare a Pesterii Petralona click aici .
3.La nici 70 km distanta se gaseste legendarul Muntele Olimp. Satul Litochoro punctul de plecare in scensiune spre varful Mytikas, Manastirea Sf Dionyssos si situl arheologic Dion pot fi vizitate intr-o excursie de o zi spre aceasta destinatie.
Pentru traseul cu masina va anexam linkul Google aici
Pentru detalii referitoare la program si taxe de vizitare a sitului  Arheologic Dion click aici
Pentru detalii referitoare la program si taxe de vizitare a manastirii Sf.Dyonissos  click aici .

 

5 răspunsuri la „Salonic -Mic ghid turistic

  1. Pingback: Parga – O destinatie de vis! | Florin Popescu-Ghid Turism·

  2. Pingback: Insula Zakynthos | Florin Popescu-Ghid Turism·

  3. Pingback: Halkidiki | Infoholidays·

  4. Pingback: Muntele Athos – O experienta extraordinara! Episodul 1 | Infoholidays·

  5. Pingback: Destinatiile preferate de romani pe segmentul  Grecia – Turism individual | Infoholidays·

Scrie! Parerea ta conteaza! Iubim aprecierile iar critica este constructiva!