India – Croaziera pe Gange ( Varanasi) si Ceremonia Aarti


3633De aproape un an, ma chinui sa scriu despre un loc ce a devenit pentru mine experienta vietii: India – mai exact orasul Varanasi!

Orasul Varanasi este considerat, pe drept cuvant, capitala spirituala a Indiei. Acest lucru se simte inca de la sosirea in oras! Indieni veniti din toate colturile tarii vin in Varanasi pentru meditatie si purificare spirituala si pentru ceremoniile organizate pe malul raului Sfant Gange. Sunt multe lucruri interesante de vizitat, de observat si de experimentat in Varanasi dar mie mi-au atras atentia doua lucruri: Ceremonia Aarti si Croaziera( la rasarit) pe raul Gange!

Varanasi  emana spiritualitate! Peste tot, oameni imbracati mai mult sau mai putin traditional dar unanim saracacios mediteaza si isi traiesc viata fizica simpla dar bogata spiritual cum stiu ei mai bine. Peisajul este total diferit fata de restul Indiei! Calugari ascetici numiti de catre localnici “sadhu baba” pot fi zariti pe malul raului Gange, imbracati sumar, facand exercitiile zilnice sau purificandu-se in apele raului. Mirosul, coloritul orasului, oamenii, animalele si vuietul orasului sunt lucruri greu de uitat!

In fiecare seara mii de oameni se strang pe malul raului Gange in locuri special amenajate pentru a participa la ceremonia Aarti. Multi stau in picioare, altii pe jos, pe rogojini sau la balcoanele locuintelor care se gasesc pe mal. Turistii pot inchiria locuri la balcoane, pentru o mai buna panorama, la preturi modice. Vanzatorii ambulanti, insistenti, te implora sa le cumperi marfa! Margele, bratari, obiecte de cult, aproape orice poti gasi la vanzatorii ambulanti. Atentie! Totul se negociaza! Ceremonia Aaarti este un spectacol de sunete, lumina si miros. Mirodenii sunt arse, clopotele sunt “azmutite” si versuri din cartile sfinte hinduse sunt rostite, intr-un amalgam ce te transpun in alta lume! Turisti si localnici privesc ceremonia si din barcile localnicilor care sunt ancorate la mal. In timpul ceremoniei Aarti sunt aprinse ……

Dis de dimineata, in Varanasi, toata lumea merge spre Gange!  Nu cred ca exista vre-un turist care ajunge aici si nu face o plimbare cu barca pe Gange! Croaziera pe  Gange incepe la 5.00 dimineata, inainte de rasaritul soarelui si dureaza undeva la 2-3 ore. Senzatia traita in aceasta croaziera nu poate fi descrisa in cuvinte, oricat de “scriitor” ai fi! Autocarul ajunge in oras pana intr-un anumit punct iar turistii sunt nevoiti sa faca o plimbare de circa 15-20 de minute pana la locul de imbarcare. Strazile intunecate sunt pline de oameni ce se indreapta cu totii spre aceeasi directie: Gange. Localnicii merg pentru ceremoniile de purificare, rugaciuni si exercitii iar turistii spre barcile ce ii asteapta in apropierea gat-urilor.340Barcile folosite pentru croaziera  sunt barci de lemn cu motor,  avand o capacitate de 20-25 persoane. Forfota, traita cu doar cateva ore mai devreme, la ceremonia Aarti pare o amintire de mult apusa….Turistii se imbarca in liniste, iar barcagiul vasleste in prima faza si isi croieste drum printre alte barci ce se leagana in ritmul valurilor, legate la chei. Odata iesiti din “ambuteiaj”,  motorul este pornit si barca pluteste in larg. In zare, paralel cu malul unde se gasesc gat-urile, primele raze de lumina incep sa isi faca aparitia sfasiind parca intunericul si invingand puterea noptii.

Deodata siluetele intunecate ale altor turisti, aflati in alte barci, incep sa isi faca aparitia in jurul nostru. Incep sa se auda treptat si primele sunete… orasul se trezeste la viata! Imaginea gat-urilor este cutremuratoare! In sensul bun! Un fior rece se simte pe sira spinarii in timp ce observi activitatile de purificare si oamenii adunati pe marginea raului Gange. Imaginea este fascinanta si reprezinta un Paradis pentru pasionatii de fotografie. La primele ora ale diminetii, indienii intra in apele raului Gange, se spala, isi spala imbracamintea sau fac exercitii fizice si de meditatie. Varfurile templelor hinduse se zaresc, in ceata,  printre case si alte temple aflate in apropierea malului isi prezinta maiestuos arhitectura exterioara bogata.443Impresionanti sunt calugarii ascetici care se scufunda in apa raului, aproape goi si privesc spre cer spunand rugaciunea zilnica. Viata pe Gange isi duce cursul normal, natura, in timp ce tu, turistul, esti un observator umil, mut de uimire! La mal, inca se mai zaresc, pe luciul apei, intre barcile de lemn plutind, mici buchetele de flori ce au fitile aprinse, imbibate in gee ( unt purificat). Punctul culminant al croazierei este apropierea barcii de gat-urile unde se incinereaza persoanele decedate. Imaginea  unei stive de lemn, care fumega si in care stii ca se afla un corp uman este de nedescris! De jur imprejur se vad gramezi de lemn, pregatite pentru incinerare si multa cenusa. Gramada de cenusa si ramasite de material textil, plastic, lemn trece de marginea gat-ului si ajunge pana in Gange….Vaci, capre si alte animale scormonesc in cenusa in cautarea de hrana in timp ce rudele persoanei decedate isi aduc un ultim respect….451In acea liniste desavarsita se aude vocea ghidului local care explica de cate kilograme de lemn este nevoie pentru arderea completa a unui corp si cam cat timp dureaza….Morbid nu? Deloc! Pentru ca intrebarea aceasta este cuibarita in gandul tuturor dar nimeni nu indrazneste sa intrebe! Sentimentul este coplesitor! Pe intreaga lungime a malului se pot observa diverse episoade fascinant-socante ce iti raman intiparite pe retina sau imortalizate pe camera foto.

Deplasare efectuata cu agentia Paralela 45 

Pentru circuitele Paralela45  click aici new_sigla-P45-01

2 răspunsuri la „India – Croaziera pe Gange ( Varanasi) si Ceremonia Aarti

  1. Pingback: INDIA – CROAZIERA PE GANGE ( VARANASI) SI CEREMONIA AARTI | Florin Popescu-Ghid Turism·

  2. Pingback: India Nestematele Triunghiului de Aur si paradisul tropical din Goa | Infoholidays·

Scrie! Parerea ta conteaza! Iubim aprecierile iar critica este constructiva!