Croaziera MSC Orchestra -Orasul Bergen-Norvegia


DSC_0574Norvegia este tot timpul surprinzatoare! De la peisaje spectaculoase ce iti taie respiratia, diferite de specii de pesti uscati(stockfish), piete cochet aranjate si pana la superbele case traditionale construite din lemn, fiecare loc iti lasa o impresie placuta si iti impune o stare de admiratie. Micul oras Bergen este unul dintre aceste locuri !

Vizita in Bergen se desfasoara dupa un program bine stabilit respectat cu mici exceptii de aproape toti ghizii si  toti operatorii locali .
Dana de acostare a vaselor de croaziere in Bergen se gaseste destul de departe de zona centrala a orasului astfel incat MSC-ul pune la dispozitie pe durata sederii vasului in port, autobuze locale care fac legatura intre vas si centrul orasului. Autobuzele circula neintrerupt la intervale de cateva minute, creand aceasta punte pentru pasagerii care nu opteaza pentru unul dintre programele optionale oferite la bord si care doresc sa viziteze pe cont propriu orasul.

In maxim 10 minute se ajunge in centrul orasului Bergen de unde se poate face un tur pietonal care sa cuprinda toate obiectivele turistice importante.
Centrul orasului Bergen este format dintr-un parc public in mijlocul caruia se gaseste un loc artificial si o fantana arteziana. De mentionat faptul ca in Norvegia aproape toate orasele au in centru un astfel de loc cu  fantana arteziana!

Traversand parcul pe diagonala se ajunge in zona pavilionului, o constructie folosita in timpul verii cu ocazia diferitelor sarbatori, pentru concerte si alte activitati artistice. Trecand pe langa statuia violonistului Ole Bull, se ajunge la „Piatra Albastra”, un monument devenit in ultimii ani punctul central de intalnire pentru toti tinerii norvegieni din Bergen. In stanga, pe deal, se poate observa printre cladiri, Biserica Johanneskirken  iar in dreapta pietrei Albastre  exista piata Torgallmenningen  si zona portuara cu Piata de Peste si punctul de informare turistica.

In mijlocul  piatei Torgallmenningen se gaseste un monument, cu bazoreliefuri ce reprezinta diferite episoade din istoria orasului Bergen si diverse activitati zilnice, precum pescuitul balenelor.DSC_0550

Odata ajunsi in Piata de Peste puteti explora mica piateta ce ofera diferite fructe de mare proaspete, peste, salamuri din carne de ren, balena, lapte, branzeturi si alte produse traditionale. In aceasta piata puteti gusta „celebra” friptura de balena, o combinatie ce seamana ca textura cu carnea de vita dar are gust de peste. Merita incercata macar odata in viata!

Privind spre mare, in partea stanga se vede Punctul de informare turistica unde se pot gasii harti si alte informatii utile despre oras dar si internet gratuit. In partea dreapta, in departare, iese in evidenta vechiul cartier Briggen, zona comertiantilor germani din timpul Ligii Hanseatice. Cartierul Briggen este principalul obiectiv turistic al orasului! Mergand spre acest cartier format din case de lemn traditionale viu colorate, observati pe partea dreapta cladirile de piatra ce se ridica semet spre cer. La nivelul superior, aproape de ultimul etaj se gasesc inscriptionati diferiti ani. Aceea sunt anii de constructie al caselor si anii reconstructiei dupa diferitele incendii devastatoare ce au mistuit in trecut orasul. Ajunsi in  fata cartierului Briggen, pe fiecare cladire, la primul nivel se gasesc montate diverse statui reprezentand animale. Acestea erau folosite in trecut precum „codurile postale” ale diferitelor depozite de marfa, fiecare vas sosit in port stiind unde vor acosta.DSC_0576

Printre casele de lemn impunatoare, transformate in ziua de astazi in cafenele, restaurante, magazine de suveniruri si muzee, se poate intra si se poate ajunge in „inima cartierului de lemn”. In spatele caselor, exista o mica piateta, cu o fosta fantana de unde se pot admira in detaliu casele de lemn interesante.

In spatele cartierului Briggen se gaseste Biserica Sf Maria, ce poate fi vizitata in interior unei taxe de intrare (15 koroane – 2015). Ocolind Biserica, in partea dreapta, exista o strada ce duce la funicularul Floibanen ce urca la punctul de belvedere. Cozile sunt destul de mari dar nu dureaza foarte mult pana se ajunge la casa de bilete. Cateva minute dureaza traseul cu funicularul, traseul pitoresc ce ofera o panorama superba asupra intregului oras. La punctul panoramic se poate observa zona portuara, Piata de Peste, orasul vechi, cartierul Briggen si zona noua a orasului Bergen.DSC_0522

Nu ratati,la coborare,o „raita” prin magazinele de suveniruri unde puteti descoperii lucruri interesante! Tot turul dureaza aproximativ 3,5 ore iar la final va puteti relaxa sau puteti incerca meniurile traditionale la unul din restaurantele ce se gasesc in zona portuara.

Deplasare efectuata cu agentia Paralela 45 

Pentru oferta Croaziere click aicinew_sigla-P45-01

Un răspuns la „Croaziera MSC Orchestra -Orasul Bergen-Norvegia

  1. Extraordinara croaziera in Norvegia… Despre Bergen, doar cuvinte la superlativ! Fosta zona hanseatica perfect refacuta si conservata nu poate fi ratata! Magazine din toata „paleta” de succes comercial,alaturi de magazine de „designer „, restaurante chic , toate vis-a-vis de „piata de peste” si de o mina marina , plantata de germani in primul razboi mondial expusa ,dar fara percutor si exploziv, aratta o grija dusa la maximum, fata de „povestirea” istoriei mai vechi sau mai recente…Apropo, am intalnit cea mai mare „concentrare” de masini „electrice” sau hibrid , din Europa, din gama Tesla, Kia sau BMW , alaturi de Volkswagen Golf…., cu un procent de 12% din intregul parc auto aflat in circulatie in Norvegia, alaturi de o infrastructura adecvata ( statii de incarcare baterii la toate parcajele hotelurilor importante,dar si in alte puncte, ca piete si mari magazine) etc., alaturi de infrastructura rutiera exceptionala…Am intalnit si primul „sens giratoriu” intr-un tunel sapat in granitul unui munte traversat de o autostrada cu doua benzi pe sens , din care se „pleca” in alte sase sau sapte directii, prin tuneluri din „maruntaiele” acestui munte si totul la cativa kilometrii buni de la acesul in acest tunel formidabil…Nu cunosc alt exemplu similar, cel putin in Europa in alte tari (Italia, Germania,Franta,SpaniaAustria ,Grecia ,etc.) cu oinfrastructura de transport rutier la acest nivel. Daca cunoasteti un exemplu similar ,in lume, sezizati-ma si pe mine…

    Apreciază

Scrie! Parerea ta conteaza! Iubim aprecierile iar critica este constructiva!