10 motive sa vizitezi Istanbul


 

coperta.JPG1.Croaziera pe Bosfor

Croaziera reprezinta o plimbare superba pe stramtoarea Bosfor, care desparte Marea Neagra de Marea Marmara. Croaziera dureaza aproximativ o ora si jumatate, in cadrul acesteia parcurgandu-se un traseu interesant pe malul European, pana la cel de-al doilea pod peste Bosfor (Fatih Sultan Ahmet) si retur pe partea Asiatica. Pe parcursul croazierei putem admira podul Galata si Turnul Galatei, Yenikapi Camii.

Pentru mai multe detalii click aici .

2.Dealul Chamlika (Istanbulul Asiatic)

Dealul Chamlika .. o alta surpriza a orasulu Istanbul! Acesta se afla pe partea Asiatica. De sus, de la Chamlika se vede exceptional centrul vechi al Istanbulului, cele sase minarete ale Moscheei Albastre, moscheea Suleymaniye,Turnurile Palatului Topkapi   Podul Galata si Podul Bosphorus ce uneste cele doua continente. Panorama de pe dealul Chamlika ofera o priveliste superba aspura Cornului de Aur ce pare a fi faurit din aur datorita soarelui ce se oglindeste in luciul apei si rasfrange raze aurii.

Pentru mai multe detalii click aici .

3.Princess Island

O locatie ce ne-a impresionat foarte mult a fost Princes Island. Aici parca timpul s-a oprit in loc si toate cele 3 insulite si-au pastrat autenticitatea. Princess Islands este un complex insular  situat in Marea Marmara aproape de Istanbul. Noi am vizitat cele mai importante doua insule Buyukada si Heybeliada.

Pentru mai multe detalii click aici .

4.Palatul Dolmabahce

Palatul Dolmabahce este o locatie absolut fascinanta ce impresioneaza printr-un lux inegalabil. In total Palatul Dolmabache se intinde pe o suprafa de 15.000 mp  si gazduieste aproape 300 de camere. Parintele TurcieiMustafa Kemal Ataturk si-a petrecut aici ultimii ani din viata.Veti putea observa ca toate ceasurile in palat sunt blocate la ora 09:05,  ora mortii lui Ataturk. Datorita suveranului Ataturk, Palatul Dolmabahce a devenit un muzeu pentru a se bucura toata lumea de grandoarea palatului si nu doar membrii familiei.

5.Moscheea Albastra (Sultanahmed Cami)

Moscheea Albastra este cea mai cunoscuta moschee din lume si de ce nu principalul simbol al orasului Istanbul. Aceasta moschee a fost construita din dorinta de a eclipsa oarecum  Agia Sofia. La momentul constructie au fost ridicate nenumarate controverse privind arhitectura si  scopul acesteia. Principalul motiv de controverse a fost numarul minaretelor si anume 6 in loc de 4 cum exista la multe alte moscheele. Acest lucru se presupune ca se datoreaza din cauza arhitectului care a inteles gresit ca trebuie sa faca sase (altı) minarete, cand defapt trebuia sa faca minaretele din aur  (altın) .

6.Grand Bazar

Imposibil sa nu faceti o vizita la Grand Bazar daca va aflati in Istanbul! La fel de important ca si Moscheea Albastra sau Palatul Topkapi, Grand Bazar impresioneaza prin grandoarea si multitudinea de culori care imbie la inevitabila sesiune de ..shopping. Aici puteti gasii tot ce doriti , de la imbracaminte,bijuterii la dulciuri sau mirodenii! In ultima perioada Grand Bazar a devenit un adevarat „muzeu”: oamenii intra, admira si ies afara sa cumpere, unde aceleasi produse sunt cu mult mai ieftine!

7.Topkapi

Pentru a putea intelege mai bine istoria Imperiului Otoman, trebuie sa vizitati una dintre cele mai reprezentative costructii care se gaseste in Istanbul, in cartierul Sultanahmet si anume Palatul TopkapîTopkapî nu este doar un palat. In interiorul zidurilor ce-l inconjoara s-a dezvoltat un intreg oras, avand patru curti interioare si alte zeci de constructii mai mici printre care: un spital, o moschee, trezoreria si haremul  iar la un moment dat aici traiau peste 4000 de oameni.

Pentru mai multe detalii click aici.

8.Agia Sofia

Agia Sofia este probabil a doua atractie emblematica a orasului Istanbul. Fosta Basilica patriarhala, devenita apoi Moschee este in prezent  muzeu. Agia Sofia este una dintre cele mai importante structuri ale orasului Istanbul.

9.Suleymanie

In ultimii 2-3 ani Suleymanie Cami a capatat o publicitate mai mare, cel putin in randul doamnelor datorita serialului „Suleyman Magnificul„. Lasand deoparte acest detaliu Moscheea Suleymanie este a doua moschee impozanta din orasul Istanbul dupa Moscheea Albastra.

10.Mancarea turceasca

Cand ne gandim la partea culinara turceasca, inevitabil ne gandim la un singur preparat si anume KEBAP cu ayran sau o bere rece Efes..ca tot vine vara :). Vizita culinara din Istanbul trebuie neaparat sa includa Balik Ekmek (sandwich cu peste  –  acesta este foarte popular in zona podului Galata), Midye dolmasi (midii preparate cu o mixtura de orez aromat si lamaie) si  Lahmacun sau pide turceasca. Pe langa aceste delicii nu trebuie ignorate nici deliciile dulci cum ar fi rahatul turcesc sau inghetata Dondurma.

Scrie! Parerea ta conteaza! Iubim aprecierile iar critica este constructiva!