Fiordul Milford Sound, New Zeeland


20161202_121244Milford Sound si Queenstown sunt cele doua „motive” majore pentru care turistii ajung in Insula de Sud a Noii Zeelande. Bineinteles, peisajul spectaculos, impresie de tara rurala si oamenii extrem de primitori atrag turisti ca un magnet in Noua Zeelanda.

Queenstown este principala statiune alpina a Noii Zeelande si totodata impreuna cu micul oras Te Anau sunt unule din punctele de plecare spre arhi cunoscutul fiord Milford Sound. Vizita la fiordul Milford Sound este practic o excursie de o zi din Queenstown, distanta fiind de aproximativ 680km (dus intors).

Plecarea spre Milford Sound din Queenstown a fost la ora 07:00 am. Odata iesiti din micul orasel Queenstown peisajul se schimba total. Daca in Queenstown locul impresioneaza prin prisma culmilor muntoase a lacului Wakatipu, dar in special al constructiilor aflate in apropierea apei, zona rurala a Insulei de Sud impresioneaza prin peisaj virgin, ferme, verdeata si culmi muntoase.

Din orice punct al orasului Queenstown pana in zona aeroportului se fac aproximativ 20 de minute iar apoi cladirile raman in urma si raslet se mai intrevad mici constructii, reprezentand fermele locuitorilor Insulei de Sud. In Insula de Sud, fermierii se ocupa foarte putin cu agricultura, principala activitate fiind cresterea animalelor. Bovinele sunt primele in ordinea preferintei si a profitabilitatii, urmate de oi si caprioare. Da ! Ati citit bine ! Caprioare ! Locuitorii Insulei de Sud cresc caprioare a caror carne o exporta in special tarilor europene si americanilor. Pe traseul spre Milford Sound drumul extrem de liber, serpuieste prin pajisti verzi, flancate de culmi muntoase si locuri pitoresti.

Fermele, sunt zone ingradite cu constructii mici dar unde se gasesc in numar mare animalele enumerate mai sus. Nici tipenie de om ! Ghidul local ne explica faptul ca la cea mai mare ferma din apropierea orasului Queenstown, care are aproimativ 100.000 de bovine lucreaza 5 persoane ! Totul este automatizat ! De la muls, adapat si chiar tunsul animalelor. totul se face cu ajutorul tehnologiei ! Angajatii fermelor doar supravegheaza bunul curs al desfasurarii proceselor tehnologice.

Dupa aproximativ 2 ore de mers cu autocarul se face prima oprire in orasul Te Anau. Te Anau este situat pe malul lacului cu acelasi nume, chiar la inceputul singurului drum rustic care duce spre Milford Sound. Orasul statiune Te Anau are tot ce este necesar unui turist : Magazine cu suveniruri, restaurante, cafenele, plaja, excursii optionale si hoteluri. Peisajul este incantator!

Se pleaca din Te Anau pe un drum ingust, dar liber. Traseul devine din ce in ce mai spectaculos, fiind incojurati de culmi muntoase care par sa se aplece spre autocar datorita ghetarilor eterni ce se gasesc pe crestele muntoase. Aparatele nu fac fata „avalansei” de „fotografii ! Pe aceste serpentine se fac pana la  maxim 4 opriri pentru „sedinte foto” in diferite puncte strategice. Una dintre opririle spectaculoase reprezinta o campie aflata la baza culmilor muntoase. Iarba bogata crestele inzapezite si  aerul de munte creeaza un decor perfect pentru fotografii.

La a 2-a oprire avem parte de o surpriza datorita pasarilor Kea care „cersesc” pur si simplu mancare in parcarea autocarelor.

A 3-a oprire este spectaculoasa ! Locul ” incremenit” ofera imagini „in oglinda” ale culmilor muntoase.

O oprire inedita este a 4-a oprire situata chiar la iesirea dintr-un tunel. Crestele abrupte dau impresia unui zid de nepatruns. Este practic „bariera” norilor care lasa ploi si tornade in Vestul Insulei de Sud si aduc o clima temperata in zona central estica.

Se ajunge in portul Milford Sound la ora 12:30 – 12:45. Vasul, un catamaran de mare viteza pleaca la ora 13:00, explorand fiordul si ajungand pana la iesire in Marea Tasmaniei, cu traseu de 15km/ sens. Pe vas, pranzul este servit pasagerilor. Fructe de mare, pui, legume si specialitati asiatice, incanta papilele gustative ale turistilor in timp ce vasul navigheaza prin fiord. Muntii ofera peisaje ireale, desprinse parca dintr-un film. Din loc in loc, cascade, cu debit mai mic sau mai mare isi fac loc printre vegetatia deasa in timp ce la bordul vasului turistii se relaxeaza si fac fotografii.

Lei de mare, delfini si chiar balene pot fi observati in aceasta croaziera. Noi am vazut doar lei de mare dar am fost extrem de incantati.

Croaziera dureaza pana la ora 15:30 cand, odata intorsi in port ne imbarcam in autocar si ne continuam traseul spre Queenstown.

Pe drumul de intoarcere surpriza ! Pauza de la mijlocul distantei se face la o ferma crescatoare de lama ! Din nou fotografii!!

Intoarcerea in Queenstown are loc la ora 19:00, la fix pentru o plimbare de seara in zona portuara  si pentru o cina copioasa la unul din restaurantele ce se gasesc in oras.

Milford Sound o experienta ce nu trebuie ratata de nici un turist care ajunge in Insula de Sud, Noua Zeelanda !

 

 

Scrie! Parerea ta conteaza! Iubim aprecierile iar critica este constructiva!