Africa de Vest-Ep.1 : Accra (Ghana)


DSC_0091Anul acesta am mers in primul circuit de grup organizat in Romania in trei tari Vest Africane: Ghana, Togo si Benin. Experienta a fost completa si merita povestita. Voi incerca sa fac acest lucru in mai multe episoade, circuitul fiind unul lung ( 13 zile) iar locurile vizitate multe si fascinante. Sa incepem cu primul loc vizitat: Accra!

Dupa un zbor de 2 h:50 minute spre Amsterdam si inca unul de 6 h:40 minute  am ajuns in sfarsit in Accra, capitala Republicii Ghana. Era ora 20.30,era  intuneric iar ideea  de necunoscut imi dadea emotii. Eu vorbesc tot timpul din postura unui ghid de turism care are in grija un grup de turisti….de aici emotiile! Formalitatile vamale sunt destul de simple si asemanatoare cu cele efectuate in orice tara care necesita viza, bonus fiind prezentarea carnetului “galben” care atesta dovada vaccinului de febra galbena.

Accra impresioneaza de la inceput prin simplitate si diferenta fata de tarile din Europa. Dupa un somn bun si odihnitor am inceput in forta vizita in aceasta capitala. Primul loc vizitat a fost Mausoleul Primului presedinte ghanez Dr. Nkrumah care a murit in ’72 la Bucuresti, suferind de cancer de prostata. Parcul in care se gaseste actualul mauzoleu a fost teren de cricket destinat exclusiv colonistilor englezi. Negrii nu aveau acces in acest loc. In ziua de astazi monumentul de piatra semnifica trunchiul unui copac – crengile lipsa simbolizand faptul ca Nkrumah nu a reusit sa duca la bun sfarsit planul pe care il avea pentru Ghana si pentru continentul African. Alaturi de corpul presedintelui se gaseste si sotia acestuia de origine egipteana. In apropierea mausoleului,in parc, se mai gaseste un muzeu ce adaposteste obiecte personale ale presedintelui, multe fotografii cu diverse personalitati si sicriul de plumb in care a fost adus corpul presedintelui din Romania. In fata mausoleului se gasesc statui ale unor ghanezi  ce sulfa in vuvuzele, acest lucru fiind folosit la ceremoniile oficiale si la receptia delegatiilor oficiale.

Dupa acesta vizita am mers in Makola Market, cea mai mare piata a orasului, petru un scurt tur pietonal pe stradutele aglomerate si ticsite cu marfa si vanzatori ambulanti. Modalitatea de a cara greutatile – pe cap – este un lucru specific Africii iar acest lucru se observa cel mai bine in piata! Marfa colorata, zgomotul asurzitor si curiozitatea oamenilor au fost lucrurile ce ne-au uimit in Makola Market. Toti se uitau la noi „ca la muzeu „( cred ca se intrebau ce cautam acolo!) si ne intrebau de unde suntem. In schimb aproape toti stiau de Romania. Macar auzisera numele tarii…

Cel mai interesant punct de vizita, subiectiv vorbind, a fost James Town. James Town era pe vremuri un sat pescaresc aflat in apropierea orasului Accra dar in ziua de astazi a devenit practic o suburbie a acestuia. Plajele superbe ale Oceanului Atlantic au fost transformate in adevarate cartiere de case saracacioase de lemn in care traieste o adevarata comunitate de pescari. In mare, in zona portuara, pe plaja si printre case sunt imprastiate barcile traditionale numite Gaily, barci pescaresti de lemn pictate traditional.Fiecare Gaily are cate un steag ce reprezinta familia pescarului respectiv. Acest steag este de folos pentru a semnala din larg cine se intoarce de la pescuit. Familia acestuia trebuie sa vina si sa ajute la descarcarea pestelui, a navoadelor si a altor obiecte specifice breslei. Pestele prins este conservat prin trei modalitati: Uscat la soare, afumat si prajit. Peste tot… pe diguri, pe ponton, pe barci, in “piata” centrala este peste pus la uscat. Pestele este folosit pentru a hrani populatia de pescari, gainile, caprele, pisicile – toata lumea mananca peste!  Din pacate altceva este greu de gasit! Barbatii pescuiesc si sunt mai saraci decat femeile. In schimb femeile cumpara pestele de la ei si se duc la piata si il comercializeaza. In felul acesta scot un venit mult mai mare decat al barbatilor. Cu banii obtinuti, barbatii cumpara lemn pentru constructia barcilor sau pentru reparatiile acestora. Femeile reinvestesc profitul in peste! Aceasta ierarhie se pastreaza din vremuri stravechi. In apropierea plajei exista vechiul far unde se poate urca si de unde se poate observa o panorama superba asupra comunitatii de pescari si a celebrului James Fort.

James Fort este un alt loc superb ce ramane in sufletele vizitatorilor. In timpul colonizarii acest fort era folosit ca inchisoare pentru sclavii ce urmau sa fie vanduti si transportati cu vasele spre alte “ lumi”. Sclavii erau „obtinuti” in urma razboaielor (prizonieri de razboi) sau in urma incursiunilor tip gherila facute in comunitatile invecinate, singurul scop fiind obtinerea lor! Comertul mergea bine iar regii comunitatilor de pe teritoriul Ghanei, al statului Togo si al Benin-ului aveau chiar razboaie aranjate prin care obtineau sclavi si intretineau comertul. Cererea era mare si venea din America, Brazilia si insule colonizate de spanioli, portughezi sau englezi. Inchisoarea James Fort avea in vremurile de glorie 2 aripi destinate femeilor si barbatilor. Camerele mici, inghesuite , neaerisite si  pline de umezeala gazduiau un numar mare de sclavi. In mijlocul curtii troneaza si azi fosta piata de sclavi. O amintire trista a sclavilor legati cu lanturi de niste belciuge de fier prinse in pardoseala din centrul pietei. Comerciantii de sclavi stateau la etaj si priveau sclavii iar apoi isi alegeau “marfa”. Intr-o alta curte laturalnica, pe un zid subrezit de ploi si vant, se mai gasesc cateva capete de dus. Era locul unde sclavii erau spalati inainte de a fi transportati in galere. Poarta ingusta pe care erau scosi din James Fort si urcati pe vase este numita “ Gate of No Return” pentru ca nimeni niciodata nu s-a mai intors!

Vizita in James Fort este socanta si lasa un gust amar dar poate prin prisma unei astfel de vizite vom invata din greseli si nu vom mai repeta astfel de episoade sangeroase si inumane!

In aer se simte o incarcatura, o emotie ciudata, o stare ce nu dispare pana nu iesi pe usa inchisorii…. Odata iesit rasuflii usurat si poti sa te gandesti la altceva….

Vizita in Accra se incheie seara in Osu Market, o piata in cadrul careia comerciantii inca mai folosesc la iluminatul marfurilor felinare alimentate de gaz lampant. Plimbarea este placuta si scoate in evidenta si viata de noapte a acestui oras.

Deplasare efectuata cu agentia Paralela 45 

Pentru circuitele Paralela45  click aici new_sigla-P45-01

3 răspunsuri la „Africa de Vest-Ep.1 : Accra (Ghana)

  1. Pingback: AFRICA DE VEST-EP.1 : ACCRA (GHANA) | Florin Popescu-Ghid Turism·

  2. Pingback: Togo si Benin – Grand Popo – Dansul zeului Zangbeto si croaziera pe raul Mono | Infoholidays·

  3. Pingback: Africa de Vest – Ep.2 : Lome ( Togo) – Akodesewa – piata fetisurilor! | Infoholidays·

Scrie! Parerea ta conteaza! Iubim aprecierile iar critica este constructiva!