Montjuic si imprejurimile sale – Barcelona


Montjuic Sagrada FamiliaColina Montjuic sau muntele evreilor, reprezinta o atractie deosebita datorita vederii panoramice impresionante,a gradinilor de pini si a principalelor muzee din Barcelona. Aici s-a desfasurat Expozitia Mondiala din 1929 iar in 1992 a fost reconstruit stadionul pentru Jocurile Olimpice. In jurul dealului se afla stadionul Olimpic si Palatul Sportiv.

Pentru a explora colina Montjuic va sugeram sa faceti o plimbare cu telefericul pentru o vedere panoramica a intregului oras. In cazul in care sunteti mai activi si nu este foarte cald afara, va puteti incumeta sa faceti o plimbare usoara prin parcul ce inconjoara colina.

Odata ajunsi in varful colinei Montjuic se regaseste o fosta fortareata  care gazduieste in prezent Muzeul Militar. Acesta gazduieste o varietate larga de arme, uniforme si cateva detalii privind o parte din istoria catalana.

Pentru mai multe detalii privind programul de vizitare si tarifele de intrare click aici .

Principalul motiv pentru care colina Montjuic impresioneaza este datorita faptului ca ofera cele mai frumoase privelisti asupra portului si a orasului. Pentru o sesiune reusita de fotografi merita sa va rataciti o jumatate de ora pe acoperisul fortaretei pentru a admira vasele de croaziera sau pentru a remarca cu adevarat dimensiunea bisericii Sagrada Familia.

Un alt motiv pentru care Montjuic este un loc interesant, nu din punct de vedere cultural ci mai mult din punct de vedere social , il reprezinta diferitele festivaluri ce au loc in curtea exterioara a fortaretei. Aceste festivaluri au loc in perioada iunie – septembrie si sunt pe placul tuturor,de la cei mici la cei varstnici. Festivalurile se schimba destul de des si pot fi de la festivaluri de film in aer liber,festivaluri pentru copii, animale,muzica si arta, in general intrarea este libera dar sunt situatii in care trebuie achitat un anumit tarif . Noi am nimerit la un festival dedicat celor mici, cu spectacole de acrobatii si magie. Pe langa scena se regaseau o varietate de mici gherete de unde se poate cumpara ceva de mancare sau de baut. Nu exista zone amenajate cu scaune, toata lumea se bucura de statul pe iarba..un picnic pe placul tuturor. Pentru o scurta pauza am ales sa luam si noi pranzul printre localnici la iarba verde.

Dupa atata relaxare am hotarat sa continuam descoperirea zonei colinei Montjuic, asa ca ne-am indreptat catre teleferic pentru coborare. Pe colina Montjuic se regasesc o mare parte dintre Muzeele de interes ale orasului Barcelona. De exemplu Fundatia Joan Miro unde se pot admira  picturi si sculpturi ale artistului, Muzeul National de Arta al Catalaniei si Muzeul de arta Contemporana.

La iesirea din teleferic va propunem sa faceti stanga pe Avinguada Miramar pentru o plimbare placuta ce va duce pana la Fantaniile Magice. Dupa cativa metri pe partea dreapta se afla Gradina Laribal. Gradina Laribal este un parc dragut pe care daca il strabatem ajungem la Palatul Albeniz. Palatul Albeniz a fost construit in anul 1928 si este rezidenta oficiala a regelui Spaniei.  Acesta se poate vizita in interior, doar o anumita sala iar coziile sunt destul de mari. Ce imresioneaza destul de mult la Palatul Albeniz este fantana si gradina, care sunt superbe. Fiind intr-o zi de duminica si aici am avut surpriza sa descoperim ca se organiza un mic festival,mai exact in intreaga Barcelona zilele de duminica sunt adevarate zile de distractie deoarece nu exista nici un parc in care sa nu se organizeze o activitate cultural – sociala.

Dupa mica plimbare destul de placuta si racoroasa ajungem la Muzeul National de Arta. Intreaga constructie este impresionanta, avand dimensiuni destul de mari pentru un muzeu, seamana mai mult cu un castel . Dar ceea ce face ca zona muzeului sa fie plina de turisti o reprezinta treptele ce duc la celebrele Fantani Magice.

Fantanile Magice au fost construite in anul 1929 cu ocazia Expozitiei Universale. Aceste fantani atrag anul mii de turisti datorita spectacolelor de muzica si lumini ce se organizeaza in anumite zile din saptamana intre orele  21:00 si 23:00. Daca doriti sa vedeti spectacolul va sugeram sa ajungeti cu cel mult 2 ore inainte de incepere deoarece pana incepe spectacolul propriu zis intreaga zona de la Playa Espanya pana la fantani se aglomereaza. Noi am avut un soc in legatura cu acest aspect si din pacate nici nu am apucat sa vedem tot spectacolul deoarece urmatoarea zi plecam devreme catre casa si doream sa prindem metroul. Fascinant a fost faptul ca un drum de 15 minute a fost parcurs in 30 de minute iar odata ajunsi la metrou..alta aglomeratie. Umiti am intrebat un paznic daca se intampla ceva anume de este asa aglomerat iar dansul ne-a zambit si ne-a spus ca asa este aproape in fiecare seara de spectacol. Concluzia ..se pare ca acest spectacol este un eveniment de maxim interes nu doar pentru turistii curiosi dar si pentru localnici deoarece reprezinta un motiv de intalnire si socializare.

 

Scrie! Parerea ta conteaza! Iubim aprecierile iar critica este constructiva!