Insula Thassos


Plaja langa Marble BeachInsula Thassos este una dintre destinatiile grecesti preferate de catre turistii romani datorita frumusetii, a preturilor accesibile si a distantei mici fata de Romanania. Thassos este cea mai nordica insula greceasca, situata in arhipelagul Marii Egee si la doar 8 km de coasta meridionala a Traciei. De altfel, Insula Thassos este cea mai apropiata insula greceasca fata de teritoriul tarii noastre. Plajele nisipoase, apa turqoise, oamenii primitori si mancarea gustoasa sunt alte elemente ce atrag an de an zeci de mii de turisti romani.

Pentru oferte Insula Thassos click PARALELA 45 COLENTINA

   Cum ajung in Insula Thassos?

Ca sa ajungeti pe insula Thassos este necesar sa va deplasati cu masina/autocarul deoarece nu exista niciun aeroport, cel mai apropiat fiind aeroportul din Kavala, iar de aici, puteti lua ferryboat-ul pentru Thassos, care se afla la o distanta de doar 12 km fata de continent.

Există două companii de ferryboat care operează intre Insula Thassos si Continent:
Aneth Ferries  si Thassos Ferries
Traseele maritime sunt:
Keramoti-Limenas (aproximativ 30 min) – Recomandat!
Kavala-Prinos (aproximativ 1.5 ore).
Tarifele biletelor de ferryboat din Thassos variază în funcţie de companie si sezon.

Pentru orarul  curselor de ferry si tarife click aici

Din Romania se poate ajunge in Insula Thassos pe doua trasee ce traverseaza Bulgaria. Exista un traseu mai scurt prin vama Makaza in apropierea orasului grecesc Komotini – aproximativ 580 km si un traseu ( calsic) prin Sofia – Koulata/Promachonas – aproximativ 720 km.

Pentru traseul cu masina va anexam link-ul Google maps aici
   Scurta descriere

Insula Thassos este o insula relativ mica, are o suprafata de 379 km patrati, cu doar 22 km de la Est la Vest si 26 km de la Nord la Sud, fiind inconjurata de 93 de km de litoral. Inconjurul aceastei insule aproape circulare il puteti parcurge cu usurinta intr-o singura zi, folosind un mijloc de transport propriu sau autobuzele locale. Din drumul de coasta se desprind mai multe drumuri care duc in interiorul insulei, ajungand la satele si manastirile din centrul acesteia.Thassos este o  insula superba, cu dealuri joase, vai line acoperite cu pini, considerata una dintre cele mai verzi insule grecesti. Cunoscuta si sub numele de Insula de smarald, datorita apei de o culoare verzuie, transparenta, Thassos este locul ideal unde muntele intalneste marea.Pe partea Estica a insulei se afla statiuni cautate de turisti, cu plaje late, nisipoase si apa curata. Golden Beach si Skala Potamia sunt linistite, relaxante si au aceste caracteristici cautate in special de familiile cu copii. Ambele statiuni au plaje nisipoase ce sunt orientate spre Muntele Athos.Insula Thassos este renumita pentru plajele spectaculoase, apa tourquise si peisajul impresionant. Fiecare plaja are ceva specific de oferit si toate merita vizitate.

   Plajele Insulei Thassos

1.Plaja Livadi este una dintre cele mai spectaculoase plaje ale insulei Thassos ,desi  este mai putin cunoscuta international fata de plaja Paradise Beach, Marble Beachsau plaja Metalia. Turistii care ajung la Manastirea Arhanghelului Mihail sunt fascinati de peisajul spectaculos ce este oferit de natura, peisaj fotografiat de toata lumea de pe terasa Manastirii. De acolo, de la terasa, in partea dreapta (cum ne uitam in directia marii) se poate zarii un golf cu apa turcoaz, flancata de culmi muntoase, roci imense si o plaja interesanta. Aceea este plaja Livadi!
Pentru mai multe detalii despre plaja Livadi click aici .

2.Plaja Metalia este una dintre cele mai impresionante locuri din Insula Thassos. Plaja Metalia este o plaja aflata in imediata apropiere a unei culmi muntoase de unde se extragea  pe vremuri minereu de fier. Pamantul este rosiatic iar in spatele plajei impresioneaza fosta fabrica unde era spart in bucati  minereul si incarcat pe vapoare. De sus, de pe versant, din apropierea fostului castel, peisajul este superb! Cu timpul, indragostitii au inceput sa isi declare iubirea, construind inimioare (cu initialele in interior) care se pot zarii de la punctul de panorama.
Pentru mai multe detalii despre plaja Metalia click aici

3.Plaja Aliki este una dintre cele mai cunoscute plaje ale Insulei Thassos. In fiecare sezon estival,aproape zilnic,plaja Aliki este plina ochi de turisti de diverse nationalitati. Plaja Aliki este recunoscuta datorita unei foste carieri de marmura,parasite  in ziua de astazi,ce se regaseste in imediata apropiere. Tocmai din acest motiv multi turisti confunda plaja Aliki cu Marble Beach sau plaja de marmura.Marble Beach se gaseste pe partea estica a insulei,intre statiunea Golden Beach si zona Makryammos.
Pentru mai multe detalii despre plaja Aliki click aici .

4.Marble Beach este una dintre cele mai renumite si mai cautate plaje ale insulei Thassos. Desi foarte cunoscuta international, Marble Beach este foarte greu de reperat pe plan local datorita lipsei indicatoarelor.
Pentru mai multe detalii despre plaja Marble Beach click aici

5.Plaja Paradise este o plaja cu nisip extraordinar de fin iar intrarea in apa este extrem de lina. Este o plaja recomandata, cu caldura, familiilor cu copii. Plaja Paradise este flancata de culmi muntoase ce par sa zgarie cerul. In partea dreapta a plajei ( cum privim spre mare) se gasesc culmi muntoase ce intra in apa marii, in timp ce in partea stanga sunt stanci impresionante ce ofera mici “ochiuri” de plaja nisipoasa in interiorul acestora. In departare se poate zarii Insula Kinira, o insula privata.
Pentru mai multe detalii despre plaja Paradise Beach click aici.

6.Giola este unul dintre cele mai fascinante locuri din Insula Thassos, un loc ce atrage anual mii de turisti. Giola este „o piscina naturala” formata prin prabusirea tavanului unei grote. Aceasta se gaseste in apropierea marii iar apa ce ajunge aici cu ajutorul valurilor mai inalte umple treptat „piscina”. Rocile cazute din peretii stancosi in apa creeaza un peisaj incredibil! Apa este verzui-transparenta, curata si tulburata doar de zecile de turisti ce pot innota simultan in acest loc minunat.
Pentru mai multe detalii despre Giola click aici

Statiuniile Insulei Thassos

1.Statiunea Golden Beach se gaseste pe partea Estica a insulei Thassos la aproximativ 15 km de capitala Limenas si la 2 km distanta de statiunea Skala Potamia. Golden Beach este o statiune foarte linistita si verde, fiind ideala pentru familiile cu copii sau persoanele aflate in cautare de liniste si relaxare. In zona se gasesc foarte multe unitati de cazare de tip studio sau apart-hotel, dar nu lipsesc si hotelurile de 2-3*.Pentru mai multe detalii despre Golden Beach click aici

Golden Beach Thassos

Plaja statiunii Golden Beach

2.Statiunea Limenaria este situata in sud-vestul insulei Thassos, la 42 km distanta de Limenas (Orasul capitala) si la numai 2 km de statiunea Potos. Zona Limenaria este foarte cautata din punct de vedere turistic datorita faptului ca aici s-a pastrat mare parte din traditiile si cultura greceasca.
Pentru mai multe detalii despre Limenaria click aici

Plaja statiunii Limenaria

Plaja statiunii Limenaria

3.Statiunea Potos este ideala pentru cei care doresc plaja buna, apa curata si viata de noapte activa. Apa marii este limpede si este ideala pentru practicarea de sporturi nautice, iar zona portuara gazduieste mare parte a vaselor pescaresti si de agrement.
Pentru mai multe detalii despre Potos click aici

Plaja statiunii Potos

Plaja statiunii Potos

4.Capitala insulei este cunoscuta sub denumirea de Limenas sau, pur si simplu Thassos Town. Acest oras este situat pe malul unui golf, cu fata orientata catre continent, avand doua porturi: unul mai nou care este utilizat pentru vasele mai mari si un port mai vechi, cu apa mica. Limenas este considerat un orasel modern, lipsit de agitatie, inconjurat de ziduri antice, presarat cu ruine elenistice spectaculoase.
Atractiile din acest oras sunt constituite din fortareata care dateaza in mare parte din secolele XIII-XV (perioada in care au fost descoperite si unele blocuri de piatra care provin dintr-un templu inchinat zeului Apollo), Agora, unde se gasesc numeroase constructii romane, dar si Muzeul de Arheologie, in care sunt expuse numeroase obiecte deosebite.

Limenas port - Insula Thassos

Limenas port – Insula Thassos

   Recomandari
  1. Pe insula Thassos exista plaje unde nisipul este inlocuit de blocuri mari de marmura. Astfel de plaje reprezinta o caracteristica a insulei si un punct de atractie pentru turisti. Plaja Aliki si Marble Beach sunt doua exemple de astfel de plaje ce merita vizitate.
  2. Manastirea Arhanghelului Mihail este printre putinele biserici din lume care poarta acest hram, restul bisericilor avand hramul Arhanghelilor Mihail si Gavril. Biserica gazduieste o bucata din Sfantul Cui folosit la rastignirea Mantuitorului. In cazuri speciale, localnicii au voie sa ia racla acasa pentru a se ruga, urmand sa o aduca la Manastire in cel mai scurt timp.
  3. Olaritul a reprezentat una dintre activitatile preferate ale oamenilor din Thassos, inca din timpuri antice. Primul laborator de olarit a fost infiintat in Limenas, in 1910. Productia de astazi acopera cerintele de baza ale pietei turistice. Produsele combina elemente ale artei din Grecia de nord si din Ciclade. Astfel de produse pot fi gasite in satul Panagia.
  4. Varful Ipsarion (1204m ) este un varf ce poate fi cucerit. Traseul poate fi efectuat pietonal sau cu masina iar peisajul este extraordinar. Sunt doua trasee cu plecare din satul Maries sau din apropierea statiunii Skala Potamia. Orice traseu ati urma, nu ratati sa cuceriti varful Ipsarion.

Ce si unde mancam in Thassos
Insula Thassos impresioneaza turistii an de an prin bucate traditionale, peste proaspat, gratare si deserturi minunate. Specific acestei frumoase insule este mierea de pin, uleiul de masline (de calitate superioara) si preparatele din carne de miel la gratar ( in special in satele de munte).Satul Maries este un loc linistit, uitat de lume cu cateva case batranesti si o piateta principala micuta dar foarte cocheta. In piata principala exista cateva taverne grecesti, frumos aranjate, cu mancare specifica: meniu bazat pe carne! Dee…suntem la munte! Gratarele „ies” exceptional, in special carnea de miel, capra si frigaruile. Vinul este „de casa” iar atmosfera te cucereste de-a dreptul. Daca prindeti si o seara in care proprietarii „au tras ceva la masea” si doresc sa impresioneze….nu am cuvinte! Muzica buna, atmosfera placuta si voia buna primeaza! Vinul „curge” incet dar sigur iar mancarea parca are alt gust. Nu ratati o cina in satul Maries!

Pentru mai multe detalii referitoare la mancare click aici 

Pentru plajele Insulei Thassos click Plajele Insulei Thassos

Pentru statiunile Insulei Thassos clickaici

Pentru alte insule grecesti clickaici

 

2 răspunsuri la „Insula Thassos

  1. Pingback: Cele mai frumoase plaje ale insulei Thassos ! | Infoholidays·

  2. Pingback: 10 insule grecesti atragatoare si accesibile din Romania | Infoholidays·

Scrie! Parerea ta conteaza! Iubim aprecierile iar critica este constructiva!