Paris – Mic ghid turistic


Paris - Mic ghid turistic

   Scurta descriere

Paris este capitala si cel mai mare oras din Franta. Orasul este traversat de fluviul Sena, situat in nordul Frantei, in mijlocul regiunii Ile-de -France (cunoscuta ca regiunea Paris). Orasul  este in mare parte neschimbat inca din anul 1860. Este una dintre cele mai populate zone metropolitane din Europa. Parisul a fost unul dintre cele mai mari orase ale lumii occidentale pentru aproape 1000 de ani iar inainte de secolul al XIX-lea a fost si cel mai mare oras din lume intre secolele XVI-XIX.
Numele Paris deriva de la primii sai locuitori si anume tribul galic Parisii. In perioada romana orasul era denumit Lutetia ( Lutetia Parisiorum-Lutetia Parisii-lor), abia in timpul lui Iulian Apostatul (360-363) numele orasului a fost schimbat in Paris.

   Ce vizitam?

Orasul Paris este un important punct turistic din Franta. Anual milioane de turisti ajung in Paris pentru a vizita acest superb oras si “comorile” turistice ce pot fi descoperite aici. Atractiile orasului Paris nu se limiteaza doar la muzee,monumente sau cladiri,dar si la cartierele boeme,zonele istorice si de ce nu cimitirele care sunt adevarate muzee in aer liber. Noi am incercat sa vizitam majoritatea acestor „comori”.Mai jos regasiti pe categorii cateva dintre aceste obiective ce nu trebuiesc ratate.

Muzee :

  • Muzeul Luvru :Recomandam sa se achizitioneze biletele de intrare online din timp,deoarece coziile la intrari sunt destul de mari iar timpul de asteptare pe masura.Pentru detalii referitoare la programul de vizita si costul biletelor de intrare click aici .
  • Muzeul Les Invalides : Pentru detalii suplimentare si  referitoare la programul de vizita si costul bilteelor de intrare click aici .
  • Muzeul D’Orasay : Pentru detalii suplimentare si  referitoare la programul de vizita si costul biletelor de intrare click aici .

Obiective turistice importante :

  • Turnul Eiffel : Pentru detalii suplimentare si  referitoare la programul de vizita si costul biletelor de intrare click aici .
  • Pantheonul din Paris : Pentru detalii suplimentare si  referitoare la programul de vizita si costul biletelor de intrare click aici .
  • Notre Dame : Pentru detalii suplimentare si referitoare la programul de vizita si costul biletelor de intrare click aici
  • Basilica Sacre Coeur : Pentru detalii suplimentare si  referitoare la programul de vizita si costul biletelor de intrare click aici

Cartiere ,strazi si alte obiective turistice:

  • Zona Montmartre : Pentru detalii suplimentare  click aici
  • Zona Montparnasse : Pentru detalii suplimentare  click aici
  • Cartierul Latin: Pentru detalii suplimentare  click aici
  • Cimitirul Montmartre :Pentru detalii suplimentare  click aici
  • Gradinile Luxembourg : Pentru detalii suplimentare click aici
  • Place Concorde :Pentru detalii suplimentare  click aici
  • Cartierul La Defense -Pentru detalii suplimentare  click aici .
   Unde facem shopping?

Orasul Paris este considerat Capitala mondiala a modei, iar an de an are loc celebra saptamana a modei unde se dicteaza  viitoarele colectii „haute couture”. Principalele magazine de firma „de lux” internationale se gasesc pe celebra strada Champ Elysee. Totusi in arondismentul 8 va recomandam bulevardul Rue Saint Honore, unde va puteti pierde printre stradutele inguste si cochete,aici veti avea supriza sa regasiti multe magazine de lux cu designeri francezi,sincer preturile sunt ceva mai piperate fata de cele situate pe Champ Elysee. Chiar daca nu sunteti mari pasionati de shopping recomandam totusi sa vizitati centrul comercial Galeriile Lafayette, arhitectura este superba iar daca faceti o scurta plimbare pana pe acoperisul acesteia,o sa aveti parte de un punct panoramic superb.
Dar lasand deoparte strazile renumite,in zona Montmartre  sunt numeroase stradute unde se gasesc magazine/ boutique-uri dragute si cu preturi acceptabile.

 

   Ce si unde mancam in Paris?

Parisul este recunoscut printre multe altele si pentru bucatariea gourmet .Mancarea gourmet este de cea mai buna calitate, perfect preparata si elegant prezentata.
In Paris costul unei mese variaza in functie de dorintele fiecaruia si locatia in care se afla restaurantul. In zona Champ Elysee se regasesc majoritatea restaurantelor elegante si cu preturile mai piperate, in schimb daca ajungeti in zona cartierului Latin o sa fiti suprinsi de multitudinea de restaurante cu meniuri fixe -cu specific internationale. Cartierul Montmartre ofera si el multe cafenele,patiserii si restaurante intr-o atmosfera boema. Pentru cei mai nonconformisti exista si varianta preferata de localnici si anume ,de a lua masa in parcuri,in aer liber.

In Paris recomandam sa incercati :
Capitolul de patiserie – de la croissantul simplu  pana la pain o chocolat (paine cu fulgi de ciocolata), pain aux noix (paine cu nuci sau alune)
Foie gras– Foie gras sau ficat gras este una din cele mai cunoscute delicatese ale bucatariei frantuzesti.
Quiche– este o tarta sarata cu diverse umpluturi, un sos facut din oua, lapte si smantana.
Melci –  o delicatesa specifica gastronomiei franceze

 Viata de noapte in Paris

Viata de noapte in Paris se face remarcata in special prin spectacolele de cabaret de la Le Lido si spectacolele burlesque de la  Moulin Rouge. Pentru a va distra dupa lasarea serii, locatiile cele mai frecventate se gasesc in zona Trocadero,Cartierul Montmartre si zona Belleville. De asemenea in cartierul Latin se gasesc foarte multe “bar street” cu cateva cluburi pe strada.

   Ponturi calatorie

In prima duminica a fiecarei luni, intrarea la numeroase muzee din Paris este gratuita. Atentie ,daca alegeti varianta aceasta mare grija la faptul ca veti avea de asteptat fiindca o sa aveti parte de cozi semnificative .

Lista completa a obiectivelor gratuite o regasiti aici.
De asemenea cei cu varsta cuprinsa intre 18 si 25 ani beneficiaza de intrare gratuita daca prezinta cartea de identitate la casa de bilete,exista si cateva obiective unde nu se aplica aceasta regula dar se poate obtine o anumite reducere

Articol scris de: Alexandra Stanescu

Scrie! Parerea ta conteaza! Iubim aprecierile iar critica este constructiva!