Ganvie – Benin. Venetia Africii!


DSC_0815

Unul dintre cele mai interesante locuri vizitate in circuitul Ghana-Togo – Benin este satul lacustru Ganvie din Benin

Ganvie este supranumit “Venetia Africii” datorita caselor construite pe piloni grosi, pe suprafata lacului Nokoue din sudul Benin-ului. Ziua de vizita ce cuprindea satul Ganvie a fost a 5-a zi a circuitului nostru, ce avea mai multe locuri interesante:

ZIUA 5 (14.10): Grand Popo – Ouidah (50km) – Ganvie (40 km) – Abomey ( 123 km)

Plecam din Grand Popo spre  Ouidah unde incepem ziua cu o vizita a Padurii Sacre (pe vremuri resedinta privata a primului rege al Ouidah-ului) si Templul Pitonilor (un templu unde se gasesc si se venereaza pitoni), ambele locatii beneficiind de multiple altare voodoo. Dupa micul dejun, traseul continua spre Ganvie, supranumita “Venetia” Africii. Ganvie este un sat vechi de 500 de ani, construit pe apa. Casele celor aproximativ 25000 locuitori sunt construite deasupra apei pe platforma de lemn avand stalpi  grosi infipti pe fundul apei. Accesul se face cu barca. Continuam in directia Nord unde  facem un tur al orasului Abomey – orasul celor 12 Regi si capitala Regatului Dahomey unde vizitam Muzeul de Istorie, patrimoniu UNESCO din 1985 si palatele regilor Guezo si Glele. Cazare in Abomey la Sun City Hotel 3* ( sau similar).

La Ganvie se ajunge cu ajutorul unor barci motorizate in care incap lejer 15 persoane ( cum a fost cazul grupului nostru).  Plecarea s-a facut dintr-un sat, unde femeile din Ganvie veneau cu peste proaspat la piata sa il comercializeze si de unde sa se aprovizioneze cu fructe si legume. Sub un pod saracacios, femeile din Ganvie, aflate in canoe inguste, stateau la umbra, incercand sa vanda pestele proaspat prins. Din pacate pentru acestea, pretul este dictat de oamenii de pe mal, acestea avand concurenta puternica din partea pescarilor care locuiesc la mal. Oarecum presate de faptul ca trebuie sa se intoarca acasa cu ceva de pus in farfurie, aceste localnice ale satului Ganvie vand marfa pe sume de nimic sau in schimburi ( gen troc) comerciale pe alte produse.

Deplasarea cu barca pana in centrul satului lacustru Ganvie dureaza aproximativ 30-40 minute. In tot acest timp, pe traseu se pot observa localnicii cu barci saracacioase si foarte multi barbati care se ocupa cu pescuitul. In ambele parti ale barcii ( in directia de deplasare) se pot observa „loturi” de lac, ingradite cu plase, avand mai mult sau mai putin stuf. Acestea sunt „curse” de pesti sau crescatorii de puiet, fiecare „lot” apartinand unei familii din Ganvie. Odata ajunsi in apropierea satului, peisajul se schimba si incep sa apara treptat locuinte saracacioase, multe darapanate, construite pe piloni grosi de lemn. Cateva case au mici curti, formate din pamant adus de la mal cu ajutorul carora au format mici insule in fata caselor, unde au o mica gradina sau cateva animale de casa ( iezi, porci, gaini). Restul caselor au mici pontoane pe care localnicii au toate acareturile depozitate. Camerele mici si inghesuite au putine obiecte de mobilier iar copii invata de mici sa innoate si sa vasleasca maiestral. Satul Ganvie este impartit in zone, similare unor cartiere, iar in centrul satului se gaseste o piata plutitoare, un loc in care comerciantii se aduna barca langa barca si fac tranzactii comerciale.

Satul este aprovizionat cu apa de catre guvern prin intermediul unor tevi trase pe sub apa. In anumite zone ale satului Ganvie se gasesc pompe de unde localnicii pot cumpara apa. Acestia vin cu recipiente, de genul butoaielor, in care pun apa iar aceasta se cumpara „la metru cub”. Fiecare familie isi transporta apoi cu barca recipientele de apa si le depoziteaza acasa. Unul dintre cele mai interesante lucruri observate in acest sat sunt toaletele. Fiecare casa are toaleta, tip hazna, construita pe piloni. In felul acesta, omul din toaleta nu se vede, in schimb fecalele ce cad in vazul lumii se vad plutind pe luciul apei, langa casa. Natura isi urmeaza apoi cursul!  Pe toate „strazile” satului Ganvie pot fi observati copii scolari, cu uniforme impecabil de curate, grupati cate 4-6 copii intr-o barca. In timp au inventat un sistem de rotatie, prin care fiecare copil este vaslas intr-o zi si transfera tot grupul de acasa la scoala si invers. In felul acesta toti au transport iar „parcarea” scolii nu este aglomerata. In Ganvie exista atat religia oficiala de stat ( voodoo) cat si religia musulmana. Tocmai de aceea noi am vazut in turul nostru doua moschei. Pot fi mai multe dar nu detin informatii cate sunt in acest moment.

In satul Ganvie exista doua moteluri, cateva restaurante si mai multe magazine locale tip bacanie de unde locuitorii se pot aproviziona. La un astfel de motel am servit si noi pauza de pranz. Pe langa putinele produse avute pe raft si meniul saracacios ( dar mancarea foarte naturala si gustoasa) am gasit un magazin cu masti, statui de lemn si alte suveniruri, mare parte facute manual. Lucruri unice de calitate! Dupa o pauza binemeritata de pranz ne-am indreptat spre zona portuara unde ne astepta autocarul pentru continuarea itinerariului stabilit in program. Traseul cu barca din centrul satului Ganvie pana la port a durat aproximativ o ora, timp in care am putut observa obiceiurile locuitorilor si viata de zi cu zi a acestora.

Obositi de atata soare si apa dar foarte fericiti pentru experienta si vizita facuta am ajuns in zona portuara de unde am continuat aventura noastra in Benin.

O aventura fantastica!

Scrie! Parerea ta conteaza! Iubim aprecierile iar critica este constructiva!