Hiroshima și Insula Miajima


Japonia - Circuit -Hiroshima Peace Memorial

Hiroshima este unul dintre cele mai cutremurătoare și emoționante locuri de pe planeta!
Dacă ajungeți în Japonia și sunteți în apropiere nu ratați o excursie de o zi la Hiroshima.
Aproape toate circuitele care au ca destinație Japonia includ o excursie de o zi la Hiroshima și Insula Miajima, de obicei cu plecare din Osaka. Deși excursia la Hiroshima este destul de piperata ca și costuri ( peste 300 euro/persoana) datorita complexității acesteia ( include ghid local, autocar de transfer hotel-gara Osaka– hotel, ferryboat, bullet train pana în Hiroshima și retur, autocar Hiroshima și intrările la obiectivele turistice) este o excursie de suflet ce va oferă trăiri multiple și o experienta unica în viata.
Spre Hiroshima se pleacă dimineața la ora 7.30 de la hotel și se ajunge în gara Osaka de unde se ia trenul de mare viteza bullet train cu plecare la 08.45 și sosire în Hiroshima la 10.06. În tren exista conexiune la internet, loc de fumat, toalete moderne extrem de curate și posibilitatea achiziționării unei mese sau ceva de „rontait”.

La sosirea în Hiroshima se efectuează un transfer de aproximativ 30-45 minute ( în funcție de condițiile de trafic) traversând orașul,  spre portul de unde se ia ferryboat-ul spre mica Insula Miajima. Traversarea cu ferryboat-ul durează 10 minute, timp în care se pot face fotografii panoramice cu vârfurile muntoase ale Insulei Miajima ( cel mai înalt punct 535 m inaltime) și cu celebra poarta plutitoare ( Torii ) a templului Itsukushima.
Odată ajunși în zona portuara a Insulei Miajima se face un  tur pietonal prin micul orășel,  cochet și înțesat de magazine de suveniruri, pe faleza, spre templul Itsukushima.
Plimbarea oferă experiente inedite, insula fiind populata de căprioare  ( domesticite) ce se găsesc pe străzi și care vin în apropierea turiștilor cerând de mâncare.
Se poate vedea plaja orașului,  cu nisip auriu superb și malul opus unde se găsește orașul Hiroshima.


În apropierea templului, exista un punct de belvedere de unde se pot face poze interesante cu celebra poarta plutitoare ( torii) care a fost inclusa în top 3 Bellview Points ale Japoniei.
Pe vremuri, bărcile cu preoți shinto, preoți  budhisti și pelerini, treceau pe sub poarta plutitoare pentru a ajunge la debarcaderul templului Itsukushima.
Interesant este faptul ca Insula Miajima se găsește în mijlocul unei mari interioare ( inland  Seto Sean ) iar diferența flux/ reflux face ca aceasta poarta sa fie în apa sau pe uscat in diferite momente ale zilei.
Traseul spre templul Itsukushima este flancat de felinare de piatra de o parte și de cealaltă a drumului.
Odată ajunși în templul Itsukushima se face un traseu interior, pe pontonul de lemn, prin sălile templului ajungând pana în fata celebrei torii plutitoare. Pe traseul turului se mai pot observa podul folosit de familia imperiala și scena unde pe vremuri aveau loc spectacole de teatru.

Ieșirea din templu se face pe partea opusa acestuia și pentru a ajunge înapoi în zona portuara de unde se ia ferryboat-ul se trece inevitabil printr-o zona comerciala cu multe magazine de suveniruri și standuri de unde se pot cumpăra mici gustări,  inclusiv stridiile, pentru care Insula Miajima este recunoscuta.

Părăsim Insula Miajima după o ora de timp liber și ne îndreptăm cu ferryboat-ul spre orașul Hiroshima.
Cu autocarul se merge în zona centrala a orașului Hiroshima pentru un tur pietonal ce include vizita celor mai importante puncte turistice din oras: Domul bombei atomice,  Monumentul bombei atomice și Muzeul Memorial al Păcii.
Hiroshima, în cel de-al doilea Război Mondial nu a avut parte de bombardamente. Informații ca se pregătește ceva existau dar nimeni nu se aștepta la asa ceva. Tocmai de aceea autoritățile au scos pana și copii din școlile  generale sa ajute la demolarea caselor și la instaurarea unor baricade împotriva incendiilor, pentru ca celelalte orașe japoneze ( Tokyo în special) fuseseră bombardate cu bombe incendiare.
În dimineața zilei de 6 August 1945 la ora 08.15, un bombardier american numit Enola Gay, a lansat bomba atomica numita Little Boy asupra orasului Hiroshima omorând instant aproximativ 80.000 oameni și distrugând peste 70% din suprafața orașului. Pana la sfârșitul anului, datorita rănilor grave și radiațiilor,  numărul morților a depășit 216.000 oameni.
Bomba atomica a explodat în aer, la 600m distanta fata de sol iar în interiorul acesteia erau 50 kg de uraniu din care se pare ca doar 1 kg a făcut fuziunea. Restul a căzut pe pământ sub forma de radiații.  Închipuiți-vă ce se întâmplă dacă bomba funcționa perfect și fuzionau  toate cele 50 kg de uraniu!!!

Ajunși în apropierea Domului bombei atomice se coboară din autocar și se începe turul pietonal. Toate cele trei obiective importante se găsesc în apropiere.
Vizita în Hiroshima începe cu Domnul bombei atomice reprezentat de clădirea (Prefectural Industrial Promotion Hall) unde aveau loc expoziții, fiind cea mai apropiata clădire de locul deflagrației care a rămas parțial în picioare. Clădirea a fost lăsată asa, parțial distrusa de suflul deflagrației, în apropiere fiind câteva placi explicative ce includ și fotografii făcute după deflagrației.
În parcul din apropiere, vis a vis de Domul bombei atomice se găsește un turn cu ceas ce amintește în fiecare zi de bomba atomica la ora 08.15 am. În apropierea acestuia se găsește o cupola ce adaposteste un clopot. Acesta este Clopotul Păcii și poate fi tras de oricine dorește ca în lume sa fie pace.
Prin parc se ajunge la un alt loc interesant, Monumentul Păcii Copiilor. Acest monument a fost ridicat în memoria   unei fetite pe nume Sadako Sasaki dar și a tuturor copiilor morți în urma deflagrației bombei atomice.
Monumentul Păcii Copiilor este format dintr-o cupola cu un clopot și câteva vitrine unde se găsesc cocori din hârtie prin metoda Origami. Acești cocori reprezinta dorința fetei de a trai! In credință japoneza dorințele se îndeplinesc dacă faci 1000 cocori de hârtie.

Monumentul Păcii este format dintr-o flacăra eterna ce se găsește înconjurată de un curs de apa și un monument ce semnifica acoperișul tipic caselor japoneze, dedesubtul acestuia fiind trecute numele a peste 210.000 victime ale bombei atomice.
În spatele monumentului se găsește Muzeul Memorial al Păcii, muzeu ce nu trebuie ratat dar pentru care îți trebuie un stomac tare, tărie de caracter și un psihic tare.
Muzeul este cel mai cutremurător lucru ce poate fi vizitat în Hiroshima!
În interiorul Muzeului Memorial ului Păcii se găsesc haine arse ale oamenilor prinși în deflagrației,  obiecte personale ale acestora, bucăți de piele și unghii umane, multe fotografii cu victimele deflagrației și rănile acestora. Deasemenea  muzeul contine filmul deflagrației,  o macheta ce arata cum a ajuns orașul dupa deflagrație și multe obiecte topite și torsionate, găsite la fata locului.
Informații referitoare la bomba atomica, la urmările acesteia și alte multe lucruri interesante dar cutremurătoare se găsesc în acest muzeu.
Vizita muzeului durează cel puțin o ora.

După acesta vizita emoționantă se face transferul spre gara din Hiroshima de unde se ia trenul de mare viteza spre Osaka cu plecare la 17.45 și sosire la 19.18.
Din gara Osaka se efectuează transfer spre hotel.
Hiroshima/ Insula Miajima este o excursie impresionanta ce trebuie făcută o data în viata pentru a înțelege ca omul poate construi cu greu orice dar poate distruge totul foarte ușor doar printr-o simpla apăsare de buton!

Scrie! Parerea ta conteaza! Iubim aprecierile iar critica este constructiva!