Delhi – India


poartDelhi este un oras care impresioneaza din primul minut! Orasul Delhi este impartit in Old Delhi (partea veche) si New Delhi ( partea noua, moderna). Fie ca vizitati Old Delhi sau New Delhi poti ramane profund impresionat de localnici, de furnicarul de bicilete, tuk- tuk-uri, riste sau masini sau de superba arhitectura indiana exemplificata prin multitudinea templelor hinduse. Majoritatea circuitelor turistice aloca doar 2-3 zile acestui superb oras, timp in care pot fi vizitate o sumedenie de obiective turistice precum Red Fort, Jama Masjid, Templul Lotus, Poarta Indiei, Qutb Minar si lista continua …

Old Delhi

DSC_0077In India, dar mai ales in Delhi nu ratati o plimbare cu ricsa pe Chandni Chowk de la Jama Masjid, pe stradutele aglomerate pana la Fortul Rosu. Senzatia este coplesitoare ! Plimbarea dureaza 20 -30 de minute dar pare ca dureaza cateva ore datorita aglomeratiei a claxoanelor, a localnicilor si al furnicarului de comerciantii ce pot fi vazuti pe Chandni Chowk. In timpul unei plimbari cu ricsa poti vedea stradutele comerciale inghesuite, sute de magazine de condimente, vanzatori ambulant dar cea mai mare experienta este ca poti simtii pulsul orasului Delhi! Plimbarea cu ricsa in Delhi nu trebuie ratata!

Plimbare cu ricsa in Old Delhi click aici

Ca in orice moschee, nici Jama Masjid nu face exceptie iar vizita presupune descaltarea vizitatorului. Acelasi lucru se intampla si in cazul vizitarii templelor hinduse asa ca pregatiti-va cum trebuie! Jama Masjid este ultima cladire construita de legendarul Shah Jahan si reprezinta cea mai mare moschee din India. Curtea, de dimensiuni impresionante, ofera o panorama superba asupra orasului Delhi.

O experienta interesanta este vizitarea Raj Ghat– locul de incinerare a lui Mahatma Gandhi. Raj Ghat se gaseste intr-un parc frumos si curat, locul fiind bine intretinut si pazit de soldati. Piatra pe care a fost incinerata este imbracata in marmura neagra iar langa se gaseste o flacara eterna. Va sugeram sa ajungeti spre seara, cand flacara se vede mai bine, emotia vizitei fiind mai puternica.

In fiecare secunda a plimbarii prin Old Delhi. Veti simti claxoanele si zgomotul asurzitor al mijloacelor de transport si al vanzatorilor ambulanti. Daca prindeti vre-o sarbatoare locala veti auzi si cantecele religioase la megafon. Pe scurt: este vacarm! Dar un vacarm extrem de placut si autentic!

New Delhi

O alta zi a vizitei orasului Delhi poate fi rezervata descoperiri New Delhi, a orasului nou supranumit Lutyens Delhi dupa numele arhitectectului britanic care a fost responsabil cu proiectarea si construirea zonei. Contrastul dintre Old Delhi si New Delhi poate fi observat la tot pasul! Diferenta dintre orasul vehi, unde constructiile sunt haotic realizate iar strazile sunt mult mai murdare contrasteaza cu orasul nou ce aminteste  de perioada cand New Delhi a fost capitala imperiului britanic in India. Unul din punctele de atractie turistica important este Poarte Indiei. Poarta Indiei a fost construita ca un memorial in onoarea soldatilor indieni care au cazut in Primul Razboi Mondial. Ulterior Poarta Indiei a devenit simbolul orasului si al independentiei.

In apropierea Portii Indiei exista zona cartierului diplomatic, a ambasadelor, ministerelor, resedinta presedintelui si Parlamentul. Toate aceste zone pot fi strabatute intr-un tur cu autocarul. Un alt loc interesant ce nu trebuie ratat este Complexul Arheologic Qutb, aflat in patrimoniul UNESCO, ce contine cel mai inalt minaret din caramida din lume si ce mai veche moschee din Nordul Indiei. Proiectul Islamic initial este unul impresionant! Moscheea mareata, armata cu bazoreliefuri similare cu cele din complexul Khajuraho ( cu tenta explicit erotica), o imensa curte interioara si o magnifica poarta de intrare in moschee. In mijlocul acestui complex superb se gaseste o stranie coloana de fier, de origine necunoscuta, ce nu a ruginit in timp. Originea si data constructiei sunt inabusite in mister!

Complexul Arheologic Qutb click aici 

Delhi este un oras al contrastelor ce iti ofera in Old Delhi, vaci in mijlocul strazii, calugari sha si traditie iar in New Delhi, magazine moderne , cladiri imperiale britanice si masini scumpe. Un oras plin de farmec ce merita vizitat!

 

4 răspunsuri la „Delhi – India

  1. Pingback: India Nestematele Triunghiului de Aur si paradisul tropical din Goa | Infoholidays·

Scrie! Parerea ta conteaza! Iubim aprecierile iar critica este constructiva!