Sydney


20161204_162023Sydney este capitala statului New South Wales si totodata cel mai populat oras din Australia si chiar din Oceania.

Sydney este situat pe coasta de Est a Australiei si inconjoara cel mai mare port natural din lume, intinzandu-se in directia Vest spre Blue Mountains. Sydney este unul dintre cele mai cosmopolite orase pe care le-am vizitat, grandoarea obiectivelor turistice si populatia sosita din toate colturile lumii facand deliciul vizitatorilor. In ultimii ani asiaticii au fost cei care s-au stabilit in numar mare in Sydney , aproximativ 25% din totalul populatiei provenind din tarile asiatice invecinate.

Artere importante ale orasului Sydney

Sydney este un mixt intre nou si vechi, cladiri datand din perioada coloniala gasindu-se flancate de zgarienori din sticla si otel. Arterele comerciale ale orasului Sydney sunt presate de magazine de firma , mici magazine de suveniruri, restaurante, cafenele si pub-uri. Principala artera comerciala a orasului Sydney este George Street, numita asa in onoarea Printului George . Pe George Street se gasesc principalele magazine de firma, lumea buna a orasului si turistii care laolalta sunt „atinsi” de febra cumparaturilor.

Tot pe George Street se gasesc si doua cladiri istorice importante : Sydney Town Hall si Queen Victoria Building. In ziua de astazi Queen Victoria  Building gazduieste unul dintre cele mai mari si cunoscute mall-uri din Sydney. Mergand in directia Nord pe George Street se ajunge in Circular Quay (la docul nr 6) , de unde se pot face croaziere placute in Sydney Harbour. Zona centrala a orasului Sydney este presarata de obiective turistice si locuri de relaxare .

Paralel cu George Street se gaseste o alta artera importanta a orasului Sydney si anume Pitt Street. Pitt Street este o artera cunoscuta turistilor datorita multitudinii de hoteluri care se gasesc la aceasta adresa . De la Ibis la Ridges si Radisson Blue, toate lanturile hoteliere importante cu hoteluri pe aceasta strada. Printre hoteluri, evident ca nu lipsesc magazinele de suveniruri, restaurantele si mult cautatele Bottle Shop. Bottle Shop -urile sunt magazinele specializate in vanzarea bauturilor alcoolice, in Australia, alte magazine neavand licenta de vanzare a alcoolului.

Intre Pitt Street si Castelreagh Street se gaseste si unul dintre emblemele orasului si anume Sydney Tower. Pe langa  forma interesanta  si inaltimea impresionanta (300 m) , Sydney Tower ofera turistilor senzatii tari de genul sky walk sau restaurante cu panorama 360 grade. In timpul pranzului sau cinei, restaurantul se invarte incet oferind o panorama de 360 grade asupra orasului Sydney. Pentru iubitorii de verdeata, tot in zona centrala se gasesc Hyde Park si Royal Botanic Garden, unde se pot admira specii de plante indigene si exotice. In Royal Botanic Garden, exista un promontoriu numit Mrs Macquaries Chair, de unde, peste Farm Cove se poate vedea celebra Sydney Opera House.

Obiective interesante in Sydney

Pentru pasionatii de muzee, acestea se gasesc in numar mare in Sydney :

  • Art Gallery of NSW
  • Australian Museum
  • Australia Maritim Museum
  • Hyde Park Museum
  • Museum of Sydney

Cei care doresc sa vada viata subacvatica a Australiei pot opta pentru SeaLife Sydney Aquarium, situat in Douling Harbor si pot totoadata sa faca o sesiune de shopping sau pot servi o masa la unul din restaurantele aflate in zona portuara. Principalele atractii turistice ale orasului Sydney sunt binenteles Sydney Opera House si Sydney Harbour Bridge.

Sydney Opera House poate fi admirata in exterior dar se pot rezerva tururi ghidate in interior. Interiorul este superb si ofera spre vizitare mai multe sali de concerte. Patru companii importante isi au sediul in Sydney Opera House:

  • Opera Australia
  • The australian Bllet
  • Sydney Theatre Company
  • Sydney Symphony Orchestra

Sydney Harbour Bridge este un pod construit  din arcade de otel, peste Sydney Harbor, care uneste Dowes Point ( The Rocks) cu Milsons Point ( North Shore). Traversarea pietonala a podului este gratuita. De pe Sydney Harbour Bridge se pot face poze superbe cu Sydney Opera House si CBD-ul orasului Sydney. Pentru pasionatii de sporturi extreme, podul poate fi escaladat. Arcadele de otel sunt cucerite cu ajutorul ghizilor specializati si in grupuri organizate( max 7 persoane – cost 303 AUD/pers, an 2016).Urcarea pana in cel mai inalt punct ( 154m fata de nivelul marii) si coborarea dureaza 3,5 ore.

In Sydney nu ratati cartierele istorice! Fiecare loc are o poveste de spus si ceva interesant de ofertat!

The Rocks este o zona istorica situata in centrul orasului Sydney, chiar la piciorul sudic al Sydney Harbour Bridge. Inca e la inceput, zona a fost considerata o mahala, locul in care mergeau prima data detinutii proaspat sositi. Cartierul The Rocks era frecventat de marinari si prostituate. In ziua de astazi The Rocks este o atractie turistica lina de pub-uri, restaurante, magazine de suveniruri si celebrele Flee Markets.

Kings Coss este un alt cartier interesant, localizat la aproximativ  km distanta fata de CBD. Pe vremuri Kings Cross era cunosuta ca o zona „Red Light District” a orasului Sydney unde prostitutia si crima organizata erau in floare. A urmat apoi perioada in care Kings Cross era cunoscuta pentru spectacolele de muzica, teatru si cabaret. In ziua de astazi, Kings Cross este o zona mixta, oferind servicii multiple, de la magaine de suveniruri, baruri, restaurante, bordeluri, cluburi de streaptease si spectacole de cabaret.

Sydney nu inseamna doar obiective turistice, cartiere si district financiar! Sydney inseamna si plaja!

Desi puternic urbanizat, Sydney are o colectie impresionanta de aproape 70 de plaje, aflate in suburbiile orasului. Celebra „Beach Culture” s-a dezvoltat si in Sydney. Una dintre cele mai unoscute si mai frumoase plaje din apropierea orasului Sydney este celebra Bondi Beach. Nisip fin, cafelele, restaurante, centre de inchiriere echipament surf si Kayak….toate gusturile sunt atinse de aceasta celebra plaja.

Pe drumul care leaga orasul Sydney de plaja Bondi Beach se gaseste si Macquire Lighthouse, primul far construit in Australia.

Daca aveti mai multe zile la dispozitie si doriti sa explorati si zonele invecnate orasului Sydney, merita o excursie la Kotoomba in Blue Mountains. Experienta este interesanta, turistii gasind o gradina zoologica cu Kanguri si Koala dar si plimbari cu telegondola, telecabina si cel mai abrupt funicular din lume ( inclinatie 52 grade).

Deplasare efectuata cu agentia Paralela 45 

Pentru circuitele Paralela45  click aici new_sigla-P45-01

Scrie! Parerea ta conteaza! Iubim aprecierile iar critica este constructiva!